hepatit b aşısı ne zaman yapılır
Hepatit B Nedir ?
Hepatit B başlangıçta önemsiz bir hastalık gibi başlayıp hastalığın kronikleşmesiyle tehlikeli bir boyuta gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B virüsü ile yayılır. Hepatit B akut ya da kronik olabilir.Kişi enfeksiyonu kaptıktan sonra hastalık altı ay içerisinde tedavi edilemezse kronik bir seyir izler.Kronik enfeksiyon ömür boyu sürer ve eğer tedavi edilmezse siroz ve karaciğer kanserine kadar ilerleyebilir.
Hepatit B altı ay dan daha fazla süre tedavi edilenler hastalık taşıyan herkes taşıyıcı niteliğindedir.Bulaşma şekli ise kan yolu , mukozal salgılar ; semen, tükürük , kişisel eşyalar ( kullanılmış kürdan , jilet, hemodiyaliz aletleri, çatal kaşık, havlu, oyuncaklar, diş fırçası, ameliyathane aletleri ile bulaşabilir.Gözyaşı, ter ve idrarla hastalık bulaşmaz.Hamileyken bebeğe geçme şansı %2 , doğumda ise % 98 dir.
Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır ?
Doğumdan sonra bir hafta içinde ilk doz yapılır , 1 aylıkken ikinci doz , 6 aylıkken üçüncü doz yapılır. 0-1-2-12 ay takvimi de kullanılabilir.Aşı sağlık ocaklarında yapılması yakın dönemde başlandığında aşı yapılmayan çocuklar ilkokul 8 de 3 doz şeklinde aşı yapılır.
Aşı için vücutta yeterli antikor barındıran çocuklara aşı yapılmaz . Hemodiyaliz hastalarına ve diğer bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ; yılda bir kere kan değerlerine baktırır. Aşı için yeterli antikor yoksa aşılanarak yerine konur.
Hepatit B aşıları ve Dozları
Engerix-B 10 ug, 20 ug (20 yaş ve üstü)
HBvaxPRO 5 ug, 10 ug, 40 ug (erişkin diyaliz hastaları için)
Genhevac B 20 ug Her yaş aynı
Euvax-B 10 ug, 20 ug (10 yaş üsütü)
Hepavax-Gene 10 ug, 20 ug (10 yaş üstü)